Vliegen boven Fraser Island
Door: Tineke
Blijf op de hoogte en volg Tineke
02 September 2011 | Australië, Airlie Beach
Dank jullie wel voor de leuke reacties op ons vorige verhaal! Echt super leuk om te lezen!
..........We waren gebleven bij een regenachtige dag in het regenwoud. Nou, het heeft de hele dag aan één stuk door hard geregend. Maar.... dit heeft ons niet weerhouden van onze wandeling door het woud. Regenjassen aan en gaan! De bomen hier zijn zo indrukwekkend! Het zijn gigantische ‘’Strangler figs’’ vertaald betekent dat ‘’Wurg vijgen’’. Deze vijgen planten zich op de takken en wurgen een oude boom door hem te omstrengelen met liaan-achtige takken. Het resultaat is een sprookjesachtige enorme boom, die hol is van binnen, doordat de oude boom binnenin dood is gegaan.
Zondag 28 augustus
Yes, de zonnebrand en de zwemkleding kan uit de tas!! We zitten aan de Sunshine Coast 8)!!
Wat een verschil in temperatuur met gisteren!
We hebben vannacht bezoek gehad van een muis die aan ons brood heeft zitten knagen dat in de kast lag , ik heb hem gelukkig niet gezien. Weer veel kangoeroes langs de weg gezien en heel veel stenen op de weg, waarschijnlijk door de zware regenval van gisteren. We rijden langs de Gold Coast met de vele flatgebouwen en laten Brisbane voor wat het is, een grote stad. Geen tijd voor. Ook geen tijd voor de Australian Zoo van Steve Irwin, we rijden er langs over de Steve Irwin Way. We rijden trouwens alle routes nog met een ouderwetse kaart, dus zonder Tom Tom. Soms gebruikt Philip een kompas, nog ouderwetser haha!
Wij gaan vandaag naar het exclusieve Noosa, ook wel het St. Tropez van Australië genoemd. Het ligt aan de wat stillere Sunshine Coast. We rijden de mooiste rit in Queensland, staat in mijn reisgids, van Maleny naar Mapleton . Het is inderdaad een mooi stukje. We stappen even uit bij Montville, een erg gezellig plaatsje waar ook op zondag alles open is. Er is hier trouwens niets meer te zien van die overstroming begin dit jaar en dit is toch een beetje het gebied dat zwaar getroffen was dacht ik.
We hebben onderweg een probleem met de tolweg. We zitten op de M1 en moeten betalen maar we weten niet hoe, er is geen tol hokje of iets dergelijks. Je kan bellen om te betalen, maar ons lukt dat niet, nummer niet bereikbaar! Heel vervelend! In Sydney hebben we ook al op een tolweg gereden zonder te betalen. Dat wordt dus een boete straks thuis in de bus. Maar misschien kunnen we hier iets regelen, bellen en dan alsnog met de creditcard betalen. We gaan het morgen proberen bij de receptie van ons hotel.
We zitten nu in het Australis Noosa Lakes Resort, een prachtig resort in Noosaville met drie zwembaden omringd door tropische bomen! Onze kamer heeft een balkon vlak aan het zwembad. Het ziet er paradijselijk uit! Toppie! Ik had maar twee minuten nodig om m’n bikini aan te trekken en op een ligstoel neer te ploffen! Zon joepie!
Maandag 29 augustus
Het wekkertje gaat om 05.45 uur. Eerst even gauw een brekky (ontbijt) voor we weer op pad gaan. We hebben besloten om elke dag op dit tijdstip op te staan om zoveel mogelijk te kunnen genieten van het daglicht. Het is namelijk om 18.00 uur al pikkedonker.
We rijden al voor 07.00 uur het pontje op dat ons naar Noosa North Shore brengt, een behoorlijk groot eiland hier vlakbij. We gaan naar het Cooloola National Park met opvallend gekleurde zandsteenklippen langs 32 km kust. Ze zijn rood, oker, geel en bruin. Wat wij niet weten is dat de enige weg hier naar toe over het strand gaat, dat horen we van de man van het pontje. Eerst vind ik het helemaal niks, ik ben als de dood dat we vast komen te zitten in het zand. Maar we doen het toch. We moeten eerst een vergunning kopen van $ 17,00 om één dag over het strand te mogen rijden. Maar het was het zeker waard! Eerst rijden we door mul zand maar dan scheuren we met 80/km per uur langs de branding van de Stille Oceaan. Wat is dit gaaf! Het strand is helemaal verlaten op een paar vissers na en zo’n 50 km lang. Heen en terug rijden we dus zo’n 100 km over het strand. Onderweg zien we heel veel adelaars en andere roofvogels. We klimmen een stukje over de Red Canyon, een prachtig rode zandsteenberg. Schitterend, met die blauwe lucht en de blauwe zee op de achtergrond! We zien nog een aangespoelde Shovelnose Shark op het strand liggen (zie foto), hij ziet er nog mooi uit maar hij is helaas dood.
’s Middags eten we eerst even een boterhammetje op ons balkon en gaan dan naar het Noosa National Park, waar we langs de kust prachtige kust wandelen. Wat een uitzicht!
We sluiten de dag af met een Sunset Cruise over de Noosa Rivier tussen de mangroven door. Daar zien we, het klinkt overdreven maar het is echt waar, duizenden grote vleermuizen vanaf het eiland overvliegen. Bij terugkomst eten we Fish & Chips in het gezellige haventje van Noosa. Dit is echt een super gezellige plaats, met leuke boulevard, winkeltjes, haventje, een meer met alle mogelijkheden voor watersporten en nog veel meer. Het was vandaag heerlijk weer, zo’n 24 graden.
Dinsdag 30 augustus
Vandaag rijden we via Gympie, grappige naam hè, naar River Heads, vlakbij het leuke plaatsje Hervey Bay. Van hier vertrekken we met een catamaran voor twee nachten naar Fraser Island. We laten de auto met de helft van onze bagage achter bij de ferry. Dit bijzondere zandeiland is een uniek natuurwonder. Het is het grootste zandeiland ter wereld (zo’n 125 km lang) en je vindt hier ondanks de schrale bodem toch regenwoud, eucalyptus, woud, mangroven en zoetwatermeren. We verblijven in het mooie Kingfisher Bay Resort en hebben we prachtige ruime kamer met terras.
’s Middags bij laag tij maken we een wandeling over het strand en zien de meest prachtige figuren in het zand. Het zijn allemaal balletjes van zand, gemaakt door kleine krabbetjes. Ik zal een foto bijvoegen. Het is echt heel bijzonder. Honderden van dit soort tekeningen sieren het strand.
’s Avonds type ik weer even mijn verhaaltje en gaan we naar een Ranger-talk over dingo’s. Fraser Island is de enige plaats waar nog de oorspronkelijke dingo’s leven. Er leven er ongeveer 200 op dit eiland. Er mogen geen honden op dit eiland omdat ze dan bang zijn dat ze kruisen met de pure dingo’s. Daarna kijken we gezellig naar de X-Factor, die hebben ze hier natuurlijk ook :). Het onweert en regent heel hard vanavond.
Woensdag 31 augustus
Vandaag doen we een dag-excursie en gaan Fraser Island verkennen met een 4x4 bus. Het is prachtig weer en we hebben er zin in! Kevin, onze chauffeur/ranger kletst er de hele dag gezellig op los. We zijn met een internationale groep van 25 mensen.
Fraser Island heeft geen asfalt wegen, alleen zandwegen. We hobbelen eerst alle kanten op maar dan wordt de weg beter. We gaan over de Beach Highway, dat is dus het strand haha! Die wordt hier gewoon als snelweg voor 4x4 voertuigen gebruikt. Onderweg zien we op het strand twee vliegtuigjes staan. De piloten komen de bus in en vragen wie er zin heeft in een vlucht boven Fraser Island. Nou, dat willen we natuurlijk wel! Ze vragen een redelijke prijs dus.......uit de bus en in het vliegtuig! Gaaf!! Dit is dé kans om eens in zo’n klein vliegtuigje te zitten! En goh wat is tie klein, we moeten ons op onze plaats zowat dubbel vouwen, maar dat maakt niet uit. Het uitzicht vanuit de lucht is schitterend! De bomen lijken van bovenaf op broccoli. We zien de meertjes, zandvlakten, de 75 mile beach en de branding. Super! Het is een vergissing als men denkt dat dit zandeiland alleen uit zand bestaat, het is overwegend bebost. We stijgen op vanaf het strand en landen weer op de plek waar de bus op ons wacht. Wat is dit fantastisch!! Als we weer aan de grond staan stappen we weer in de bus, waar de rest op ons wacht en rijden we naar Eli Creek, een prachtig helder kreekje bij het strand, waar je door heen kunt waden. Dan gaan we naar de Pinnacles, dit zijn prachtig gekleurde zandsteenrotsen, we maken een fotostop bij het Maheno scheepswrak dat op en vooral onder het strand ligt en dan gaan we aan het lunchbuffet. Even later rijden we weer van het strand af en maken een wandeling in een prachtige omgeving bij Central Station (heeft niets met een station te maken). De excursie sluiten we af met een absolute topper, Lake McKenzie! Wow!!! Een kristal helder blauw meer met spierwit zand! Dit komt toch wel heel dicht in de buurt van het paradijs :)! Ik heb mijn bikini al aan en ga snel het water in. Wat een plaatje! We kunnen er geen genoeg van krijgen en blijven foto’s maken. Wat een topdag is dit!! En we hebben de hele dag schitterend weer. Als we terug zijn bij het hotel gaan we gelijk naar de Jetty, de aanlegsteiger. Dit is de beste plek om aan het eind van de dag dingo’s te zien. We lopen een eind langs het strand, maar zien alleen dingo sporen, helaas geen dingo’s.
De zon gaat onder .....einde van een heerlijke dag! ´s Avonds gaan we naar een presentatie over het zeeleven hier op het eiland en zoals elke avond, zetten we de foto´s op de laptop en zoeken ze gelijk uit.
Donderdag 1 september - de lente is vandaag begonnen -
Na een uitgebreid ontbijtbuffet (ze hadden ook warme rijstepap, lekker hè ma :-)) gaan we weer met de ferry terug naar River Heads, waar de auto staat. We hebben de ferry van 07.50 uur en we rijden om 09.00 uur weg. Vandaag hebben we een lange rit voor de boeg, zeg maar een ritje Rotterdam-Parijs. We moeten 450 km naar onze volgende bestemming Yeppoon. Daar doe je hier wat langer over dan naar Parijs. Je mag hier namelijk nergens harder dan 100 km/per uur en er zijn talloze wegwerkzaamheden, waar je maar 40km/per uur mag of vaak zelfs moet stoppen. Balen, want we willen snel in ons hotel zijn. We rijden aan één stuk door met alleen een kwartiertje pauze in Rockhampton voor een hamburger bij Hungry Jack’s (onze Burger King). Toch zijn we pas om 15.00 uur bij het schitterende Capricorn Resort, een groot vakantieparadijs aan zee, met prachtige zwembaden omringd door alweer die prachtige palmbomen. Dan moeten we nog inchecken, koffers uitladen etc. Dus kunnen we eigenlijk maar twee uurtjes van alles genieten voor het donker wordt.
Eigenlijk zou je hier dan twee nachten moeten blijven, maar ja....we hebben een heel strak schema. De afstanden hier zijn enorm. We zijn nu één derde op weg noordwaarts langs de kust van Queensland. De staat Queensland is groter dan Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Nederland, Luxemburg, Italië en Frankrijk samen! Enfin, onze kamer is ontzettend groot met een keuken, nog een extra slaapkamer en een balkon met uitzicht op een grote grasvlakte met palmbomen. Echt heel erg mooi! Toen we bij het zwembad lagen hadden we een leuk gesprek met een vrouw uit Nieuw Zeeland. Haar zoon trouwt hier morgen in een schattig wit kerkje op het Resort. Zij waarschuwde ons alvast dat shag en sigaretten hier niet te betalen zijn. Philip zijn shag is bijna op dus hij ziet met angst en beven de komende weken tegemoet :-(.
’s Avonds maken we nog even een wandeling over het mooie resort en zien we op een paar meter een moeder kangoere met jong en later komt ook papa kangoeroe aangehopt. Schattig hoor.
Het was vandaag 27 graden.
Vrijdag 2 september
Het wekkertje gaat steeds vroeger, vanmorgen om 05.15 uur opgestaan, want vandaag rijden we de langste rit van onze reis, 510 km naar Airlie Beach. Honderden kilometers met niets anders dan waarschuwingsborden langs de weg dat je op tijd moet rusten. De meest opvallende was toch wel het bord met ‘’REST OR R.I.P.’’.Ik heb op deze lange rit dus ook maar een flink stuk gereden, het gaat best goed al zeg ik het zelf. Bij een winkel even gevraagd wat een pakje shag kost.........schrik niet (dat deden wij wel)......$ 35,00 (€ 26,00), een pakje sigaretten kost $ 18,00 (€ 13,50) en deze prijzen gaan twee keer per jaar omhoog!! Nou, dan vallen de prijzen in Nederland toch ineens wel mee.
Aangekomen in Airlie Beach gaan we eerst inchecken voor onze zeiltocht morgen met de Waltzing Mathilda. Airlie Beach is een hele leuke plaats met veel winkeltjes, restaurantjes en heel veel boekingskantoortjes voor allerlei trips rond de Whitsunday Islands. Ook is er een prachtige lagune (een openbaar zwembad met palmbomen en gras om te liggen). Super mooi! Wij gaan hier ook even in het zonnetje liggen. Dan gaan we naar het Best Western Mango House Resort, een erg leuk kleinschalig hotel met zwembad en hele aardige mensen aan de receptie. ’s Middags worden we gebeld op ons mobiel, wij dachten een nummer van Philip’s werk, dus we namen niet op. Later wordt er naar ons hotel gebeld. Het is het boekingskantoor voor de zeiltrip. Geen goed nieuws.......de zeiltocht gaat morgen niet door! Wat?!? Dat kan toch niet, dit is één van de hoogtepunten van onze reis! Zeilen door de Whitsunday Islands en snorkelen! Het meisje vraagt of we nog even langs willen komen. En gelukkig......we kunnen omboeken naar een andere boot, dit is een hele grote catamaran genaamd ‘’Emperors Wings’’. We krijgen ook hier een privéhut en deze trip duurt twee nachten i.p.v. één. Probleem! We moeten maandag om 13.00 uur de ferry hebben naar Magnetic Island (een ander hoogtepunt) en dat halen we niet, want we komen pas rond luchtijd terug van de zeiltocht. Maar ook dit is gelukkig opgelost. Het meisje heeft voor ons gebeld en we kunnen een latere ferry nemen. Er is nog een pluspunt, op deze boot kan Philip ook duiken! En dat gaat hij zeker doen. Hij zou al gaan duiken eind volgende week, maar dit wil hij zeker niet missen. We halen nog even een flesje wijn bij de Drive Thru Thirsty Camel. Die zie je hier overal, je kunt gewoon in je auto blijven zitten en dan wordt je bediend.
In het volgende verhaal kunnen jullie lezen hoe dit avontuur afloopt :-)
G’day from Down Under, 16.700 km vanaf Nederland.
Veel liefs,
Philip en Tineke
02 September 2011 - 08:53
Guus:
Hallo vakantiegangers, Jullie houden de pas er wel in zeg, maar dat moet inderdaad ook wel als je zoveel mogelijk wil bekijken en beleven. Genier er maar lekker van, want voordat je het weet zit je weer in een regenachtig Nederlend. Mijn tijd in Aqaba is ook om vanwege een verkeerde inschatting van Jan Dekkers voor een positie van mij in het siteprojectteam als M & E Engineer. Maar ik vind het nu niet erg hoor want ik heb een vriendin die ik nu beter en eerder gaat leren kennen. Veel plezier nog daar in het verre oosten. -
02 September 2011 - 13:07
Paulina Dick Kelly:
hoi,
wat weer een super verhaal geweldig. wat een mooie foto's.
jullie komen nog tijd te kort met al die tripjes ,geniet maar lekker we willen weer zo'n gaaf verhaal. groetjes en dikke kus van ons -
02 September 2011 - 13:18
Lisanne:
Wow wat een verhaal weer!! Één ding is zeker jullie halen echt alles eruit wat erin zit, super gaaf! Het klinkt het fantastisch allemaal en de foto's zijn ook prachtig! Ik ben benieuwd naar de andere 1000 foto's :). Je schrijft trouwens ook erg leuk Tineke, ga zo door en veel plezier met jullie verdere avontuur!
Liefs, Lisanne -
02 September 2011 - 13:50
Ma:
Regen. regen. regen, dat hoort ook bij een regenwoud natuurlijk.
Cool zeg zo langs de zee rijden, ik zou ook bang zijn om vast te komen ziten en dan....met een emmertje en een schepje de auto uitgraven.
Wat apart die zandkoreltjes van de krabbetjes, het lijkt wel een schilderij, zouden ze echt een patroontje in hun hoofd hebben of is het puur geluk ?
Gaaf om met en vliegtuig[je] langs de kust te vliegen.
Philip gaat nu zeker stoppen met roken, haha, of hele dunne shaggies draaien.
REST or R.I.P. dat is een goeie, wel een beetje cru.
Prachtige foto's ook, jullie lijken wel echte Aussie's met die mooie hoeden.
Ben benieuwd naar jullie volgende verhaal met de zeilboot.
Doe voorzichtig want ....REST or ....
je weet het.
Nou voorlopig hoef je even geen kilometers te maken, geniet van het duiken en varen.
Dikke kus
02 September 2011 - 14:25
Anneke:
Ik keek er al naar uit , Tien! Wat schrijf je toch ontzettend leuk!! Alles wat je beshrijft is voor ons zo herkenbaar. Ik beleef op zo manier onze eigen reis weer opnieuw. Trouwens de vliegtocht over Fraserriland ( hebben we niet gedaan) lijkt me heel erg mooi en inderdaad australie ls is zo immens groot en zo ongerept . Wij waren ook helemaal weg van Noosa, Montville , fraserisland verkennen met de 4 wheeldrive.
Tien en philip geniet heerlijk van jullie prachtige reis!!! Xxx An en Boud
02 September 2011 - 14:58
Netty:
Wat zien jullie veel, erg leuk om het allemaal te lezen. Jullie hebben inderdaad de vaart er wel in maar dan zie je ook veel. Tja, het wordt wel erg benauwd met het roken zo hé Phil, nu niet van het roken zelf maar wel van de prijs. Ook leuk om zo wat foto's te zien, het is wel genieten zo.
Nog heel veel plezier met alles.
lieve groetjes van Ed en Netty -
02 September 2011 - 15:49
Caroline:
Hoi hoi Tien en Philip,
wat een geweldige ervaringen weer zeg, it's incredible !! en wat een gave foto's.
Wat grappig is de naam Noosa die heel veel in jullie verhaal voorkomt, is nu een rage hien in Nederland, dat is een armband met drukkers erop die je kan veranderen zeg maar, en die afbeeldingen op die drukker hebben allemaal een andere betekenis, leuk hè. Misschien komt het van oorsprong wel uit Australië.
Nou Tien ook wij hebben vandaag van het mooie weer mogen genieten, en morgen krijgen we nog een mooie dag, daar knapt een mens van op :-)
Lots of fun and keep the rubber down!
liefs Caroline -
02 September 2011 - 17:31
Marian (zus):
Hoi levensgenieters!!
Wat heb je weer een prachtig verhaal geschreven en wat een geweldige foto's. Ik sluit me bij Lisanne aan dat jullie er alles uit halen wat er in zit. Ik had alleen voor geen goud in zo'n mini vliegtuigje gaan zitten:(.
Die hoeden staan jullie erg leuk!
De prijs van shag en sigaretten is wel bizar hoog, je zou spontaan stoppen met roken. Misschien een mooie gelegenheid voor Philip om te stoppen. Hij heeft nu afleiding genoeg:).
Heel veel plezier op de boot de komende dagen en tot het volgende versag.
Liefs, Marian. -
03 September 2011 - 06:33
Greta:
Hallo Tineke en Fhilip,
Wat een mooi belevenis, die julie gemaakt hebben, ik heb zo genoten van jullie verhaal te lezen en gaat zo door !!!!!
Hier in Holland hebben wij afgelopen week gelukkig een goed weer gehad en ik heb ook een verhaal gemaakt en nog drie weken verhaal maken en dan zal ik aan jullie laten lezen, oke !
Nogmaals veel plezier en groetjes van Frans en Greta xxx -
03 September 2011 - 06:37
Greta:
Ach nog vergeten te zeggen, dat jullie zo prachtige foto,s gemaakt hebben! Echt heel mooie foto,s SUPER !!!!!
04 September 2011 - 09:11
Jetty:
Hoi 10 en Philip,
Jeetje van een prachtige verhalen weer; wat een belevenissen. Het is/wordt een reis om nooit te vergeten!
Jullie halen er echt alles uit wat er in zit!
Ook geweldige foto's. Ook ik ben benieuwd naar de andere 1.000 foto's :). Of zijn het er al meer :)?
Nog heel veel plezier, geniet ervan, en ik kijk nu al uit naar jullie volgende belevenissen.
Lieve groetjes,
Jetty -
04 September 2011 - 13:48
Sonja:
Hoi Tineke en Philip,
Zo ik ben er eens even voor gaan zitten. Jullie reisverslag gelezen en foto's bekeken. En je begrijpt het wel. Stinkend jaloers natuurlijk, ha,ha.
Jeetje wat een geweldige reis en wat een belevenis allemaal. Ik geniet ervan om het te lezen. Het leuke van je reisverslag is dat behalve dat het thuisfront ervan geniet, jezelf thuis ook alles nog eens na kan lezen, want je ziet en beleeft zoveel al die weken.
Ik ga ondertussen ook wel naar mijn reis naar Indonesië uitzien ( nog 6 weken) Ik heb weer zin in avontuur.
Genieten jullie er maar volop van en blijft vooral schrijven en foto"s maken, want het is ontzettend leuk om jullie op je reis te volgen.
Lieve groetjes,
Sonja -
05 September 2011 - 08:37
Rob En Carla:
Leuk om het allemaal te lezen.
Wat een heerlijke reis zal het zijn om zulke prachtige dingen te zien, en wat ongelovelijk groot dat land is
Wat een geweldig gezicht dat je zo oog in oog staat met kangaroo's en de prachtige foto's die jullie gemaakt hebben op Fraser Island
Philip veel plezier met het duiken, dat is genieten zo.
Wij zijn benieuwd naar jullie volgend verslag.
groetjes Carla & Rob -
05 September 2011 - 12:42
Jan En Leny Warris:
Groot feest der herkenning ook al is het ook alweer een paar jaar geleden voor ons.
Fraser island is inderdaad heel erg mooi, wij hebben wel dingo's op het strand zien lopen en ook hele grote hertshoornvarens in de bomen gezien. Noosa is een klein paradijsje en op de weg erna toe zagen we ook een kudde wilde paarden. Ook heel mooi zijn de glass house mountains. Jullie reis lijkt me gweldig mooi,je moet even wennen aan het vroeg donker worden en schemer heb je ook haast niet. Heel veel plezier nog.
Jan en Leny -
06 September 2011 - 09:26
Nel /HI Dorrestein:
Hallo Tineke en Philip,
Net als vele anderen geniet ik erg van jullie reisverhalen, wat beleven jullie veel en wat genieten jullie van de reis!
Ik heb vandaag eindelijk antwoord van TT gekregen op de kwestie van de autohuur in Sydney en ben zo vrij het antwoord hieronder te plakken:
Het heeft even geduurd maar vandaag kreeg ik eindelijk bericht van Europcar.
Zij bevestigen dat zij de klant foutief een Premium Location charge hebben doorberekend.
Dit wordt rechtstreeks via de creditcard van de klant teruggestort.
Wat betreft het afleveren van de huurauto geven zij aan dat dit onder voorbehoud blijft in verband met beschikbaarheid van personeel op de bewuste dag.
Zij bieden excuses aan dat dit voor de familie Mulder/Jonker niet is gelukt.
Zij hadden telefonisch contact op moeten nemen met de klant (via het hotel) om aan te geven dat afleveren bij het hotel niet mogelijk was.
Wij hopen dat de klanten zullen genieten van de verdere reis door Australië.
Ik kijk uit naar jullie volgende reisverslag.
Hartelijke groet, Nel